" de Jack Russel "
Historie Jack Russell

De Jack Russell terriër is van origine een echte jachthond. De Russell werd klein gehouden opdat hij uitermate geschikt zou zijn om tevens ondergronds werkzaamheden te kunnen verrichten.
De allereerste kennismaking met de Jack Russell vond plaats in Frankrijk (14e eeuw). Daar werd het diertje reeds aangehaald in gedichten en verhalen.
In de 16e eeuw deed de Jack Russell terriër zijn intrede in Engeland, het land dat de Russell eigenlijk groot bracht.
Doordat de Jack Russell voor diverse doeleinden geschikt bleek, ontstonden er diverse soorten Jack Russells met elk hun eigen specialiteiten.
Door dominee John Russell werd de Jack Russell terriër eigenlijk 'groot gebracht'. Deze dominee - die de bijnaam 'Jack' had en in het Engels vertaald betekent dominee 'parson' - leefde van 1795 tot 1883 en 'ontwikkelde' een hond waarmee hij zijn passie, namelijk jagen, eenvoudiger kon uitvoeren.


In de loop der tijd ontstonden er een drietal soorten Jack Russell terriërs, te weten:
De ruw- of draadharige foxterriër (in 1913 in Engeland erkent en in een standaard opgenomen)
De werk- annex jachthond, Parson Jack Russell terriër (stonden wat hoger op de benen)
De gezelschapshond Jack Russell (de niet-jachthonden)
De Jack Russell terriër is nog altijd onderwerp van gesprek omdat zowel de Jack Russell als de Parson Jack Russell een eigen standaard kennen. Ze worden dan ook strikt gescheiden hetgeen nogal wat gevolgen heeft (gehad) voor de erkenning van de rassen.
Het verschil tussen de Parson Jack Russell en de Jack Russell zit hem voornamelijk in de schofthoogte. Bij de Parson is dit 30,5 centimeter tot 35 centimeter, terwijl deze bij de Jack Russell tussen de 20,5 en de 30,5 centimeter ligt.
Op deze pagina van de site vind je alles over de jack russel.

De historie
het uiterlijk
de kenmerken van de jack russel
de beste omgang met de jack russel
de voeding
de opvoeding
zindelijk maken
wel / geen jack russel
en nog veel meer!!
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Jack Russel: positief of negatief?

Een Jack Russell is een relatief kleine hond en is derhalve goed handelbaar. De Russell zal niet veel groter worden dan een gemiddelde kat.
Verder heeft een Jack Russell geen specifieke verzorging nodig, als trimsalons, regelmatig borstelen, etc.
Echter zult u er rekening mee moeten houden dat de Jack Russell veel aandacht vraagt. Het is een uitermate felle hond, die dan ook met strakke hand opgevoed dient te worden. Het accent ligt dan ook op die opvoeding. Dit zal consequent en slagvaardig moeten geschieden! Jack Russells zijn leergierig, maar uitermate eigenwijs.
De aanschaf

Voor de aanschaf van een hond in zijn algemeenheid geldt: 'bezint eer ge begint'!
Ofwel: denk heel goed na alvorens tot aanschaf van een hond over te gaan. Zet voor- en nadelen eerst op een rijtje. Het is beter om vooraf tot de conclusie te komen dat een hond eigenlijk toch niets voor u is, dan wanneer u zich dit bedenkt op een moment dat de hond reeds zijn intrede in uw gezin heeft gedaan.
Een hond zal immers veel uitgelaten moeten worden. Wat voor weer het ook is!! Neemt u een pup, zal deze eerst zindelijk gemaakt moeten worden, hetgeen mogelijk ten koste kan gaan van uw mooie vloerbedekking. Maar een oudere hond is daarentegen al gevormd en het kost heel veel tijd en moeite om zo'n hond naar uw hand te zetten.
Of wat te denken aan vakanties. Honden mogen niet naar alle hotels mee. Maar ook voor vervoer kan het wel eens een probleem zijn. Niet alle taxi's vervoeren honden. En last but not least: de kosten. De voedingskosten blijven elke week terugkeren. En wat te denken van onverhoopte operatiekosten bij een dierenarts die vaak in de honderden guldens kosten!!


Niet dat we u van de aanschaf van een hond willen afpraten, maar het zijn zo even wat punten op een rij waar je zo 1-2-3 niet over nadenkt. Zeker als je zo'n schat van een puppy bij een fokker ziet. Dan ben je verkocht!! Daarom dus belangrijk je goed voor te (laten) lichten en voor te bereiden.
Zoals reeds eerder gezegd, vraagt de Jack Russell terriër veel aandacht. Even vijf minuten buiten lopen is voor de Russell dan ook niet voldoende. Hij moet zijn energie kwijt. Dit kan hij alleen maar door veel te lopen en bezig te zijn.
Voorts staat u (vaak) ook nog voor de keuze tussen een mannetje of een vrouwtje. Een reu is over het algemeen wat dominanter dan een teefje. Daarentegen wordt een teef weer loops, met alle gevolgen van dien.
Over het algemeen kan de Jack Russell terriër goed overweg met andere honden. Maar ook met katten hoeft het geen probleem te zijn. De Jack Russell is een vrij sociale hond. Hij kan het dan ook goed vinden met kinderen. Let wel goed op de kinderen. Kinderen die de hond meer als een speeltje zien, en er ook op die wijze mee omgaan, maken een hond vaak onnodig agressief.
Tot slot zult u een adres moeten vinden om een Jack Russell aan te schaffen. Hiervoor zijn heel veel opties. Je hebt goede en slechte fokkers. Fokkers zullen vaak aangesloten moeten zijn bij rasverenigingen. Daarbij doet u er goed aan om diverse fokkers te bezoeken om zo verschil te zien tussen de één en de ander.
Kijk ook goed naar het nest. Vaak kan de moeder van de pup al veel verklappen. Maar het is en blijft altijd een gok. Over de opvoeding en levensduur van mensen valt ook weinig te zeggen vooraf. Ditzelfde geldt voor dieren.
De opvoeding

De opvoeding is van essentieel belang als u een goed gehoorzame Jack Russell terriër wilt houden. Een Jack Russell is immers een dominante hond met een eigen willetje.
U zult dan ook consequent moeten zijn tegen de hond. Alleen dan leert de Jack Russell.
De Jack Russell zal u altijd uitproberen. Zorg ervoor dat hij nimmer te ver gaat. Er is niets zo erg als ergens lopen met een hond die niet naar u luistert en zelfs een loopje met u neemt!
'Streng, doch rechtvaardig' is het motto! Dus niet alleen maar zeggen tegen de Jack Russell als hij iets verkeerd doet, maar beloon hem zeker ook als hij iets goed doet.
Het volgen van speciale hondencursussen is een goed middel. Hier leert de hond niet alleen te gehoorzamen en het interpreteren van regels, maar hij leert ook nog eens om te gaan met andere honden. En voor alles geldt: 'jong geleerd is oud gedaan'. Dus begin al van kleins af aan te leren dat er regels zijn. Hoe zielig dit ook lijkt voor zo'n 'lief klein diertje'. U heeft er later echt profijt van!!
Straf een dier ook nooit achteraf. De hond weet dan immers helemaal niet meer waarvoor hij wordt bestraft. En betuttel de Jack Russell ook niet. Aan een stem kan de hond merken of u het leuk vindt of niet. Stel dat hij lekker aan de deurmat begint te knagen en u zegt: "Ach, hij is toch wel lief, hoor!"
De hond zal dan denken dat hij iets goeds heeft gedaan (hij wordt beloond) en zal het de volgende keer weer doen om zijn baasje tevreden te stellen.

Zindelijk maken

Een pup zal als eerste zindelijk gemaakt moeten worden. U kunt dit doen door bijvoorbeeld een krant neer te leggen waar hij moet leren zijn behoefte op te doen. Een hond zal aangeven als hij iets wil doen. Hij gaat namelijk een plekje zoeken, en dus snuffelen, om zijn behoefte te doen.
Zorg dan direct dat u het diertje oppakt en op de krant zet of, nog beter, zet de pup buiten. Als hij dan zijn behoefte doet, zult u hem uitbundig moeten belonen, zodat hij weet dat hij iets goeds heeft gedaan.
Veel met de pup naar buiten gaan is belangrijk. En elke keer dat hij buiten zijn behoefte doet, zult u hem moeten belonen.
Maakt u gebruik van de krant in huis, zult u op een gegeven moment de krant moeten verwijderen (als de pup hier klaar voor is). Als u de krant bijvoorbeeld bij de buitendeur legt, zal de pup, als hij zijn behoefte wil doen, naar de deur lopen en zijn krant gaan zoeken. Dit seintje zult u moeten opvangen om vervolgens met de hond naar buiten te gaan.
Wederom moet u hem belonen als hij het buiten doet!!
Na verloop van tijd doet de hond niets meer binnen en is hij zindelijk!
De voeding

Voeding is er in allerlei soorten en maten. Het beste en het makkelijkst zijn de kant-en-klaar voedingen die u in de winkel kunt kopen. U weet dan zeker dat alles er in zit wat de hond nodig heeft aan vitaminen, mineralen en eiwitten.
U kunt dit voedsel zelfs nog aanpassen aan het soort hond dat u heeft. Voor puppy's hebben ze bijvoorbeeld afzonderlijk voedsel, maar ook voor onder andere de actieve hond. Hoeveel de hond nodig heeft is afhankelijk van de hond zelf. Meer informatie hieromtrent kunt u op het etiket van de voeding vinden. Het wil overigens niet automatisch zeggen dat het duurste ook het beste voor de hond is!
Belangrijk is echter wel dat de hond na het eten wat kan rusten. Ga niet direct met hem hollen of naar buiten. Wacht het even af. Dit kan immers fatale gevolgen hebben. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan een maagtorsie (maagkanteling).
Geef zo'n twee keer per dag wat eten en zorg dat er de hele dag vers drinken voor de hond klaar staat.
Schofthoogte (Jack Russell)    20,5 tot 30,5 cm
Schofthoogte (Parson)             30,5 tot 35 cm
Gemiddeld gewicht    5 tot 8 kilogram    
Gemiddelde leeftijd    ongeveer 12 jaar    
        
Kenmerken    intelligent, dominant, fel, energiek en leergierig    

Oorsprong    Engeland (door John Russell)    
kenmerken van de jack russel terrier